Předmluva

Vážení čtenáři,

v rukou držíte dlouho očekávanou velkoformátovou zvěřinovou kuchařku. Její historie se začala psát před deseti lety, když jsem nastoupil na pozici redaktora časopisu Svět myslivosti. Tehdy jsem kromě lovecké kynologie a sportovního střelectví dostal na starost též rubriku „Dobrou chuť“, v níž vycházely zvěřinové recepty s fotografiemi. Rubrika se brzy stala velmi sledovanou, měla velký ohlasu čtenářů a pozvedla úroveň časopisu. Základem úspěchu bylo navázání spolupráce s manželi Poláčkovými z Křivoklátu. Blanka je výborná kuchařka a food stylistka, Jiří profesionální fotograf. Domluvili jsme se, že redakce zajistí zvěřinu a oni na objednávku podle roční doby a měsíce připraví pokrmy a pořídí fotografie. Spolupráce fungovala bez sebemenších problémů ke spokojenosti obou stran. Později nám přišlo líto využít krásné fotografie zvěřinových specialit, nad nimiž se sbíhají sliny, jen v časopise, kde budou po čase zapomenuty, a zrodila se myšlenka sestavit z receptů a fotografií dílo trvalejší hodnoty – reprezentativní zvěřinovou kuchařku.

Dílo se podařilo, mám z toho velkou radost. Jsem rád, že se nám v širším kolektivu, pracujícím na knize, podařilo sestavit kuchařku podle mých představ. Kromě stručné charakteristiky zvěřiny, návodu na její kuchyňské zpracování a vín doporučených ke zvěřině obsahuje v hlavní části recepty na přípravu předkrmů, polévek, hlavních chodů členěných podle druhů zvěřiny a také dezertů. Recepty jsou vyzkoušené a osvědčené, klasické i moderní, každý si bude moci vybrat podle svého gusta. Všechny použité suroviny jsou u nás dostupné a postupy přípravy jednoduché, až středně složité, takže s pomocí knihy se mohou pustit do díla nejen zkušené, ale i začínající kuchařky a kuchaři. Vše doplňují barevné velkoformátové fotografie a též perokresby. Získáváte jedinečnou možnost sestavit s pomocí kuchařky několik verzí slavnostního zvěřinového menu o čtyřech chodech. Přáním mým i spoluautorů je, aby tato kniha pomohla rozšířit řady těch, kteří si doma rádi pochutnají na vlastnoručně připravených delikatesách ze zvěřiny.

Jak už to v životě chodí, radostné chvíle se střídají s těmi bolestnými. Během závěrečných prací na kuchařce jsem v polovině letošního září přijal zdrcující zprávu, že Jiří Poláček podlehl zákeřné nemoci. Proto si dovolujeme tuto knihu, na jejíž vydání se Jiří velmi těšil, věnovat právě jemu.
Určitě si to zaslouží.

Dalibor Pačes
Kostelec nad Černými lesy, říjen 2016

Ukázky z kuchařky