Recepty ze zvěřiny

Pečené batáty s mletou zvěřinou

2 středně velké batáty, 250 g mleté zvěřiny, 100 g čerstvé kapusty, 150 g sýra feta, 2 lžíce olivového oleje, lžíce másla, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, hrst pokrájené čerstvé pažitky, směs mletého zvěřinového koření...

Pečená žebra z divočáka s ananasovou omáčkou

2 kg žeber z mladého divočáka (nejlépe ze selete), 4 stroužky česneku, 10 g čerstvého zázvoru, 500 ml ananasového džusu, 50 ml sladké sójové omáčky, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce...

Zaječí hřbet na rozmarýnu s kapary

zaječí hřbet s kostí, 500 ml bílého vinného octa, 300 ml suchého bílého vína, zvěřinový vývar, 100 g slaniny vcelku, 1 šalotka, 4 lžíce kaparů, 2 lžíce olivového oleje, snítka čerstvého rozmarýnu, 5 bobkových listů...

Sváteční daňčí kýta s pečenými kaštany

1,2 kg daňčí kýty bez kosti (ořech), 400 g předvařených oloupaných jedlých kaštanů, 150 g anglické slaniny vcelku, 2 velké mrkve, 2 velké petržele, 1 velká šalotka, 200 ml suchého bílého vína, 2 lžíce slunečnicového...

Plněná bažantí prsa

4 prsní filety z bažanta (ze 2 kusů), 200 g čerstvého smetanového sýra, 4 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu, 4 lžíce sušených rajčat v oleji, 2 velké hrsti baby špenátu, 2 lžíce slunečnicového oleje, mletý bílý...

Srnčí kližka se šípkovou harissou

1,5 kg srnčí kližky s kostí, 100 g šípkové harissy, 30 g třtinového cukru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce červeného octa, 5 čerstvě podrcených jalovčinek, sůlk podávání: čerstvá nať plocholisté petržele, hustý jogurt řeckého typu...

Šípková harissa

250 g dužniny velkých plodů růže svraskalé, 4 kapie, 4 stroužky česneku, 2 chilli papričky, hrst čerstvých okvětních lístků růže svraskalé, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce limetkové šťávy, 2 lžičky soli, lžička uzené papriky...

Ragú z divočáka se švestkami

800 g kýty z divočáka bez kosti, 500 ml zvěřinového vývaru, 300 ml červeného vína, 300 g čerstvých švestek, 2 větší mrkve, 150 g celeru, 20 sterilovaných perlových cibulek, stroužek česneku, 2 lžíce švestkových povidel...

Jelení hamburger s rebarborovým čatní, restovanými žampiony a karamelizovanou červenou cibulí

na hamburger: 600 g mleté jelení zvěřiny z kýty nebo plece, 1 žloutek, malá šalotka, snítka čerstvého citronového tymiánu, kůra a šťáva z půlky citronu, citronový pepř, sůl; olivový olej na grilovánína pikantní majonézu: 150...

Ukázky z kuchařky